To Condensation cube είναι ένα πρότζεκτ καλλιτεχνικής έρευνας, καταγραφής, αποτίμησης, συγκέντρωσης και αναπαρουσίασης πληροφοριών, γεγονότων και δημόσιων συζητήσεων των τελευταίων δέκα ετών. Τα γεγονότα αυτά συνδέονται με κεντρικής σημασίας ιστορικές, πολιτικές, κοινωνικές και πολιτισμικές εξελίξεις της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στον ελληνικό διαδικτυακό χώρο.
Το πρότζεκτ βασίζεται στη δεκαετή συγκέντρωση και αποδελτίωση διαδικτυακού υλικού ενημέρωσης και σχολιασμού από τον εικαστικό Βασίλη Βλασταρά, το οποίο μέχρι στιγμής αποτελεί και την ύλη ενός ιστολογίου υπό τον τίτλο Condensation Cube. Ο Κύβος αυτός, διαμορφωμένος ως άυλος χώρος, λειτουργεί ως ένα είδος τοπιογραφίας της πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ελληνικής πραγματικότητας. Παρά το πλήθος πληροφοριών και το ογκώδες υλικό καθημερινού σχολιασμού, το αρχείο αυτό λειτουργεί σαν ένας καθρέφτης της σύγχρονης κοινωνίας, συμπυκνώνοντας τα κοινωνικοπολιτικά αντανακλαστικά της Ελλάδας της κρίσης, τις αλλαγές στο δημόσιο λόγο και τα νέα πολιτισμικά και επικοινωνιακά ήθη.
Αυτή η συσσώρευση καταγραφών ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2007, όταν μία σειρά εκτεταμένων πυρκαγιών, κυρίως στην Πελοπόννησο, είχαν ως τραγικό αποτέλεσμα εξήντα νεκρούς και πολλούς τραυματίες, την καταστροφή μεγάλων δασικών και καλλιεργημένων εκτάσεων, τη διάλυση περιουσιών, κατοικιών και δημόσιων δομών. Είναι η ίδια εποχή που αρχίζουν να καθιερώνονται τα blogs, το youtube και το facebook στο διαδίκτυο και όλο και περισσότεροι άνθρωποι εμπλέκονται με αυτά μέσω της σχεδόν καθολικής χρήσης προσωπικών υπολογιστών και της άνθησης της εμπορίας των νέων smartphones.
Αυτό το, συγχρονικό με τα γεγονότα, αρχείο συγκροτείται δια της συστηματικής συγκέντρωσης υλικού από ιστοσελίδες, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και παραδοσιακά μέσα μαζικής ενημέρωσης, καθώς τα περισσότερα έχουν πια εμπλακεί με το διαδίκτυο. Το αρχείο αυτό καταγράφει τις καθημερινές πολιτικές και κοινωνικές διαμάχες, την επικράτηση της μαζικής ερμηνείας της κρίσης ως διαδικασία εθνικής υπονόμευσης, την εκδίπλωση του ρεπερτορίου της συνωμοσιολογικής αντίληψης για τη νέα πραγματικότητα, τα ρητορικά σχήματα που περιγράφουν τη πολιτική των μνημονίων.
Ένας από τους λόγους διαμόρφωσης αυτού του αρχείου υπήρξε και η έντονη διάδραση που συνέβαινε μεταξύ των συγγραφέων των κειμένων, άρθρων, τοποθετήσεων και των αναγνωστών τους, μέσα από εκατοντάδες σχόλια που έφεραν συνήθως λόγο μίσους και κοινωνική μνησικακία οδηγώντας στον στιγματισμό και την απομόνωση φωνών με μειοψηφικό λόγο εντός της νέας συναίνεσης.
Το ηλεκτρονικό υλικό που το αρχείο αποδελτιώνει εκτείνεται σε ένα εύρος καθημερινών, επίκαιρων και έκτακτων θεματικών: τα αποτελέσματα των εκλογών και οι ερμηνείες τους, τα πολιτικά γεγονότα μετά τις πρόσφατες εκλογικές διαδικασίες, η «σκανδαλολογία», η «διαπλοκολογία», η παγκόσμια οικονομική κρίση, τα γεγονότα του Δεκεμβρίου 2008, η έγκριση του πρώτου μνημονίου από την ελληνική βουλή, το κάψιμο της Μarfin Bank κ.α. Πλέον, ο Κύβος Συμπύκνωσης αποτελεί ένα ενδελεχές ημερολόγιο ταξινομημένων ειδήσεων και άρθρων από τον Αύγουστο του 2007 μέχρι σήμερα. Η έρευνα επικουρείται από ενότητες ιστορικών αναδρομών της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας καθώς και από συλλογές φωτογραφιών, ντοκιμαντέρ, youtube βίντεο, κειμένων από το twitter και το facebook, γελοιογραφίες και γκροτέσκο ή troll μηνύματα. Οι ενότητες του αρχείου παρακολουθούν τη ρητορική της δημόσιας πόλωσης: «Μνημόνιο-αντιμνημόνιο», «Ή εμείς ή αυτοί», «Μας τελειώνουν ή τους τελειώνουμε». Ταυτόχρονα, τεκμηριώνουν την ιδιαίτερα αρνητική φόρτιση που αποκτούν έννοιες όπως «παγκοσμιοποίηση», «Ευρώπη», «νεοφιλελευθερισμός» εντός ενός δημόσιου λόγου που χαρακτηρίζεται από εγχειρήματα κατασκευής «εχθρών». Δημόσια πρόσωπα και περσόνες της κοινωνικής ζωής, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, διανοούμενοι, καλλιτέχνες, σταρ της ποπ κουλτούρας συμμετέχουν στη διαμόρφωση μιας δημόσιας γλώσσας που συχνά υπεραπλουστεύει σύνθετα φαινόμενα της διεθνούς οικονομικής και πολιτικής ζωής με πρόχειρες διαπιστώσεις και ερμηνευτικές κατασκευές μηδαμινής ανθεκτικότητας στην κριτική επεξεργασία.