burn(all)e, 2009
utopia project, utopia and youth, Ρέθυμνο, Κρήτη
σε συνεργασία με τη Μαρία Γλύκα
Είναι πολύ δύσκολο να μιλήσουμε έστω και σκόρπια για τη σκέψη των πρωταγωνιστών της εξέγερσης του Δεκέμβρη 2008 στην Αθήνα και σε όλες τις μεγάλες ελληνικές πόλεις, για το τι εννοούσαν όσοι φώναζαν ή τραγούδαγαν στους δρόμους, ζωγράφιζαν στους τοίχους, έγραφαν στους ηλεκτρονικούς χώρους.
Η έκταση και η ποικιλία των θέσεων και η αντιφατικότητα των μηνυμάτων που διακινήθηκαν δυσχεραίνουν το έργο της περιγραφής. Ωστόσο με κάθε επιφύλαξη μπορούμε να επισημάνουμε κάποια από τα χαρακτηριστικά της.
Πολλές φορές τα μηνύματα ήταν δυσδιάκριτα, μέσα από το βουητό της σύγκρουσης, ασχημάτιστα, αποσπασματικά, εφήμερα και πολλές φορές ετερόκλητα πολυφωνικά καθώς χρησιμοποιούν συντακτικό και λεξιλόγιο από το underground όπως τα μπαρ, το γήπεδο κλπ.
Αν θέλαμε να προσδιορίσουμε τις αναπαραγόμενες σκέψεις θα μιλούσαμε για ιδέες δυσδιάκριτες στα όρια της «αταξίας» μετασχηματιζόμενη σε «ανυποταξία». Μιλάμε για «άτακτη σκέψη» που παρουσιάζεται σαν να υπόσχεται την πιο βαθιά ρήξη, το περιεχόμενο της οποίας όμως, ποτέ δεν περιγράφει με κάποια ακρίβεια.
Η εξεγερμένη στάση με τα παραπάνω χαρακτηριστικά λειτουργεί σαν αναταραχή. Όχι μόνο γιατί τα μηνύματα που εκπέμπονται είναι συχνά ενδεδυμένα στη βία αλλά και τα νοήματά της πηγάζουν από ρομαντικό αντικαπιταλισμό, αναρχισμό και σιτουασιοναλισμό, αντιπαγκοσμοιοποίηση και αδιέξοδος καταστροφικός χουλιγκανισμός και πολλά άλλα που συνέχεια διαφεύγουν.
Σας παρουσιάζουμε σπαράγματα εικόνων και λόγου που ενεργοποιήθηκαν κυρίως εκτός του πεδίου της επίσημης, τυποποιημένης επικοινωνίας. Το υλικό αυτό αν και αναπόφευκτα αποσπασματικό, επιδιώκει να αναδείξει και να καταγράψει ως ένα βαθμό την δυναμική και την συγκρότηση των γεγονότων, τη σύγκρουση γενεών και επικοινωνιακών μέσων και κωδίκων, την βαθιά αίσθηση δυσφορίας απέναντι σε μια αδιέξοδη κατάσταση, την κριτική στην εμπορευματική και καταναλωτική κοινωνία και την έντονη αντισυστημική διάθεση.
Έχουμε φτιάξει ένα φάκελο που περιλαμβάνει μια γκάμα γραπτών και φωτογραφικών τεκμηρίων: από συνθήματα στους τοίχους, στένσιλ, πανώ, μέχρι ανακοινώσεις ομάδων, καταλήψεων, καθώς και ατομικών συνήθως ψευδώνυμων παρεμβάσεων – σχολίων, συνδέσμους με ιστολόγια και σε ιστοσελίδες. Ουτοπία και Νεότητα 2009